ΝΕΑ

Οι μικροί αναγνώστες κοινωνοί και πολλαπλασιαστές της γνώσης των βιβλίων!

25-06-2023 προσπελάσεις:281 ΝΕΑ

Οι μικροί αναγνώστες κοινωνοί και πολλαπλασιαστές της γνώσης των βιβλίων!

   Φανταστείτε έναν κόσμο γεμάτο βιβλία!! Μα είναι δυνατόν;! Κι όμως οι μικροί μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του...

Περισσότερα

Αλλάζω ζωή ... Αγαπώ τα αθλήματα!!!

25-06-2023 προσπελάσεις:304 ΝΕΑ

Αλλάζω ζωή ... Αγαπώ τα αθλήματα!!!

Αλλάζω ζωή... Αγαπώ τα αθλήματα, μια δράση με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων σχολείου-οικογένειας-αθλητικών φορέων προκειμένου να δημιουργηθούν σχέσεις αμοιβαίας...

Περισσότερα

:«Ξαναγνωρίζουμε τη Θήβα μέσα από το Αρχαιολογικό Mουσείο και τους…

25-06-2023 προσπελάσεις:244 ΝΕΑ

:«Ξαναγνωρίζουμε τη Θήβα μέσα από το Αρχαιολογικό Mουσείο και τους Πολιτιστικούς φορείς»

     Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με τίτλο:«Ξαναγνωρίζουμε τη Θήβα μέσα από το Αρχαιολογικό Mουσείο και τους Πολιτιστικούς φορείς» που...

Περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

25-06-2023 προσπελάσεις:276 ΝΕΑ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Συζητώντας για τη διαφοροποιημένη παιδαγωγική Όλοι είναι διαφορετικοί , όλοι μπορούν να μάθουν… Οι προβληματισμοί...

Περισσότερα

Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας και της λειτουργικής, στον ναό της…

05-04-2023 προσπελάσεις:375 ΝΕΑ

Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας και της λειτουργικής, στον ναό της ενορίας μας!!!

Σήμερα τα δύο τμήματα της Στ' τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας επισκεφτήκαμε τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου όπου, με μεγάλη...

Περισσότερα

Η ανάπτυξη της αναγνωστικής δεξιότητας στο πλαίσιο της Διαφοροποιημένης διδασκαλίας

02-04-2023 προσπελάσεις:303 ΝΕΑ

Η ανάπτυξη της αναγνωστικής δεξιότητας στο πλαίσιο της Διαφοροποιημένης διδασκαλίας

Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 21/02/2023, με μεγάλη επιτυχία, ενδεικτική – δειγματική διδασκαλία, με θέμα: «Η ανάπτυξη...

Περισσότερα

Σχ. έτος 2013-2014

07-09-2014 προσπελάσεις:922 ΝΕΑ

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2013-14. Σύνδεση με το παλιό ιστολόγιο και τις δραστηριότητες 2013-14

Περισσότερα

Σχ. έτος 2014-2015

07-09-2014 προσπελάσεις:3622 ΝΕΑ

    «Σπίτι με κήπον» ήταν ένα από τα υπέροχα ποιήματα που αναλύσαμε στο μάθημα της Γλώσσας. Οι μαθητές του Γ1, αφού...

Περισσότερα

Σχ. έτος 2012-2013

07-09-2014 προσπελάσεις:1799 ΝΕΑ

. Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2012-13. Σύνδεση με το παλιό ιστολόγιο και τις δραστηριότητες 2012-13

Περισσότερα

Σχ. έτος 2011-2012

07-09-2014 προσπελάσεις:929 ΝΕΑ

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις της σχολικής χρονιάς 2011-12. Σύνδεση με το παλιό ιστολόγιο και τις δραστηριότητες 2011-12  

Περισσότερα

Σχ.έτος 2013-14 Δράσεις

27-08-2014 προσπελάσεις:3365 ΝΕΑ

Σχ.έτος 2013-14 Δράσεις

Πρόγραμμα Εφαρμογής Καινοτόμων Πρακτικών μέσω της Βιωματικής Μάθησης Οι βασικές δεξιότητες της γλώσσας (γραμματισμός ? literacy) αναφέρονται στην ικανότητα ανάγνωσης, τον...

Περισσότερα

Χαιρετισμός

25-08-2014 προσπελάσεις:2137 ΝΕΑ

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας σας καλωσορίζουμε στην νέα ιστοσελίδα του σχολείου μας. Περιηγηθείτε στο...

Περισσότερα

News Flash

Γιορτάζουμε ΜΑΖΙ

PAIDIKO BIBLIO

Μια σπουδαία δωρεά στο σχολείο μας απο την μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ

Με μεγάλη χαρά το σχολείο μας παρέλαβε τα αντικείμενα της ευγενικής δωρεάς από τη μη κερδοσκοπική εταιρέια ΔΕΣΜΟΣ.

ΕΔΩ η ευχαριστήρια επιστολή προς την υπέυθυνη του προγράμματος "Δεσμός για τα σχολεία" από τη Διευθύντρια του σχολειιου μας , κα Νίκα Δέσποινα

Logo Δεσμός για τα Σχολεία.GRb

 

lib3a

Η νεα ενημερωτική ιστοσελίδα του Υπουργείου για τον COVID

neo side ypeth

Η ανάπτυξη της αναγνωστικής δεξιότητας στο πλαίσιο της Διαφοροποιημένης διδασκαλίας

Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 21/02/2023, με μεγάλη επιτυχία, ενδεικτική – δειγματική διδασκαλία, με θέμα: «Η ανάπτυξη της αναγνωστικής δεξιότητας στο πλαίσιο της Διαφοροποιημένης διδασκαλίας».

Η συγκεκριμένη δράση, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ως ενδοσχολική επιμόρφωση , με γνώμονα την αγαστή συνεργασία της διοίκησης του σχολείου με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Κατσούγκρη Αναστασία,Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου, για την εξαιρετική παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου και των βημάτων που οδηγούν τους μαθητές στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης.. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, βασίστηκαν στο βιβλίο της κας Κατσούγκρη, « Μαθησιακές δυσκολίες στην Ανάγνωση. Εργαζόμαστε δημιουργικά στο Δημοτικό.» Πράγματι, σήμερα εργαστήκαμε δημιουργικά, δείχνοντας πώς ένα φύλλο εργασίας μπορεί να γίνει η αφόρμηση για βιωματική και διερευνητική μάθηση.

Ως προς την οργάνωση του χώρου, δημιουργήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μια προσωμείωση αίθουσας με πίνακα, προτζέκτορα, τα θρανία των μαθητών και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που απαιτούνταν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διδασκαλία. Περιμετρικά των θρανίων, τοποθετήθηκαν καθίσματα για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους γονείς των μαθητών.

Επιλέξαμε 5 φύλλα εργασίας από το βιβλίο της κας Κατσούγκρη και σχεδιάσαμε δραστηριότητες για τα παιδιά χρησιμοποιώντας χειραπτικά υλικά για να υπάρχει βιωματική και αισθητηριακή ενεργοποίηση.

Το πρώτο μέρος αφορούσε στην αναγνώριση των φωνημάτων και των αντίστοιχων γραπτών συμβόλων για να ελέγξουμε κατά πόσο έχει κατακτηθεί από τα παιδιά η διάκριση μεταξύ των γραμμάτων.

Στη συνέχεια δουλέψαμε με τις ψευδολέξεις για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορούν να «σπάσουν τον κώδικα» της ανάγνωσης και εστιάσαμε στην ερμηνεία του ανύπαρκτου νοήματος των ψευδολέξεων.

Ακολούθως, οι μαθητές σε ομάδες των τεσσάρων, έφτιαχναν λέξεις πάνω σε επιδαπέδιο παιχνίδι και οι γονείς συμμετείχαν προσπαθώντας να μαντέψουν τη λέξη.

Κλείσαμε με δραστηριότητες ανάγνωσης και κατανόησης του κειμένου που διάβασαν τα παιδιά, ενεργοποιώντας την συμμετοχή τους με τις κατάλληλες ερωτήσεις.

Ο βασικός σκοπός αυτής της δειγματικής διδασκαλίας ήταν να δείξουμε στους εκπαιδευτικούς πρωτότυπους τρόπους εκπαιδευτικής πρακτικής και να βοηθήσουμε τους γονείς με προτάσεις για δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

Ευχαριστούμε πολύ, τον κο Μαρκαντώνη Χρήστο, Οργανωτικό Συντονιστή του ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την τιμή που μας έκανε να παρευρεθεί στην σημερινή δράση του σχολείου μας και να συνεισφέρει κι εκείνος με τη σειρά του στον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε με το πέρας της δειγματικής διδασκαλίας.

Μεγάλη ήταν και η χαρά μας από την ανταπόκριση των γονέων στην πρόσκληση του σχολείου. Οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής που διανύουμε απαιτούν τη συνεργασία σχολείου και οικογένειας, σε κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης για να μπορούμε να μιλάμε για μια αποτελεσματική εκπαίδευση με γνώμονα την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη όλων των μαθητών και την ενεργή συμμετοχή τους στην καθημερινή πρακτική.

IMG 4115

IMG 4120

IMG 4124

IMG 4131

IMG 4133

IMG 4143

Χαιρετισμός

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας σας καλωσορίζουμε στην νέα ιστοσελίδα του σχολείου μας. Περιηγηθείτε στο site μας, πάρτε μια γεύση από το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές μας και ενημερωθείτε για επίκαιρα θέματα. Με ένα κλικ μπορείτε να γίνετε κομμάτι της σχολικής μας καθημερινότητας! Οι μικροί θα μάθετε ένα σωρό πράγματα και οι μεγάλοι θα ξαναγίνετε παιδιά!!!

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και ενώ προγραμματίζουμε τις νέες δραστηριότητες, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς που  συνέβαλλαν με τις ιδέες τους και την προσφορά τους στη δημιουργία ενός δημιουργικού κλίματος μέσα στο σχολείο και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν τη δημιουργική και ουσιαστική τους προσφορά στην εκπαίδευση. Ταυτόχρονα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη σχολική σύμβουλο της περιφέρειάς μας την κ. Ζουγανέλη για την επιστημονική και υπεύθυνη υποστήριξη που προσφέρει. Ένα ξεχωριστό και πολύ μεγάλο ευχαριστώ ,όμως οφείλουμε και στη σχολική σύμβουλο προσχολικής εκπαίδευσης τη κ. Ελευθερία Μπασαγιάννη, το πρόγραμμα της οποίας και σε απόλυτη και υποδειγματική συνεργασία εφαρμόσαμε στη σχολική μας αυλή προσφέροντας εναλλακτικές και δημιουργικές μεθόδους διδασκαλίας αφενός και επιχειρώντας αφετέρου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ευχαριστούμε τέλος τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και όλους τους γονείς των μαθητών για τη μεγάλη υποστήριξη που δείχνουν στο σχολείο συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επιτυχία των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων.

Θήβα, 15/09/2013

- Η Διευθύντρια του σχολείου: Δέσποινα Νίκα

Σχ.έτος 2013-14 Δράσεις


Πρόγραμμα Εφαρμογής Καινοτόμων Πρακτικών μέσω της Βιωματικής Μάθησης

Οι βασικές δεξιότητες της γλώσσας (γραμματισμός ? literacy) αναφέρονται στην ικανότητα ανάγνωσης, τον αυτοματισμό, τη γραφή και την ορθογραφημένη γραφή καθώς και την αριθμητική ικανότητα.

Αντίθετη ακριβώς έννοια αποτελεί ο αναγραμματισμός που αναφέρεται σε έλλειμμα των δεξιοτήτων που αναφέραμε, χωρίς να συντρέχει οργανική δυσλειτουργία ή νοητική υστέρηση.

Μια ευρύτερη χρήση του όρου δεν αναφέρεται μόνο στην αναγνωστική ικανότητα και την ορθή γραφή (ορισμοί χαμηλού επιπέδου) αλλά σχετίζεται με πιο σύνθετα συστήματα επικοινωνίας (ορισμοί υψηλού επιπέδου), καθώς και με μη γλωσσικά κείμενα όπως εικόνες ή σχεδιαγράμματα. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι και οι δύο ομάδες ορισμού της έννοιας του γραμματισμού συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία της μάθησης. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Ιρλανδίας, όπου τονίζεται ότι η δεξιότητα της ανάγνωσης περιλαμβάνει τόσο τη διαδικασία εκμάθησης της ανάγνωσης, όσο και τη διαδικασία μάθησης μέσω της ανάγνωσης (EnglishLanguageCurriculum) (NCCA 1999:Irland).

Είναι γεγονός ότι ο γραμματισμός αποτελούσε και αποτελεί κριτήριο κοινωνικής καταξίωσης και η έλλειψή του κριτήριο κοινωνικού στιγματισμού.

Αφετηρία του γραμματισμού αποτελεί το οικογενειακό περιβάλλον με την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας και την ικανότητα επικοινωνίας σε διάφορες περιστάσεις μέσα από διαφορετικά είδη λόγου(προαναγνωστικές δεξιότητες).

Στη συνέχεια ακολουθεί ο σχολικός γραμματισμός, ο οποίος συνδέεται με τη διδασκαλία ανάγνωσης και γραφής και την ανάπτυξη γνωσιακών δεξιοτήτων. Εδώ μιλάμε πλέον για στρατηγικές πρόσβασης σε μεμονωμένες λέξεις και για στρατηγικές αναγνώρισης των λέξεων. Το σχολείο αποτελεί το περιβάλλον όπου μέσα από τις δραστηριότητες των παιδιών και την εκδίπλωση των αναγνωστικών ικανοτήτων, διαμορφώνεται η κυρίαρχη ιδεολογία για την μόρφωση και την κουλτούρα γενικότερα και μπαίνουμε σταδιακά σε μια άλλη μορφή,αυτή του κοινωνικού γραμματισμού.

Σχεδιάζοντας τον προγραμματισμό μου για τη σχολική χρονιά 2012-2013, και σε συνεργασία με τις σχολικές συμβούλους της 3ης Περιφέρειας Βοιωτίας και της 29ης Περιφέρειας Πρωσχολικής Αγωγής, την κα Ζουγανέλη Άννα και την κα Μπασαγιάννη Ελευθερία, καθώς και με την Διευθύντρια του σχολείου στο οποίο υπηρετώ, κα Νίκα Δέσποινα, οργανώσαμε και υλοποιήσαμε το πρόγραμμα Διάχυσης των Καινοτόμων Πρακτικών στα μαθήματα της γλώσσας και των Μαθηματικών,αξιοποιώντας τη βιωματική μάθηση και την παιγνιώδη διδασκαλία.Καταφέραμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στη μαθησιακή διαδικασία με τρόπο ελκυστικό για τους μικρούς μαθητές.

Το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε σε δύο ημερίδες, στη Λιβαδειά στις 12/02/2013 με θέμα «Η Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο» και στη Θήβα στις 5/03/2013 με θέμα «Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις και Διδακτικές Πρακτικές στο Σύγχρονο Σχολείο».

 

 

 


 

Την Τετάρτη 11/12/2013 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση με θέμα την Ενδοσχολική  βία με εισηγήτριες:

την κ. Ζωή Κρόκου, Σχολική Σύμβουλο και Συντονίστρια δράσεων Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμούη οποία μίλησε για την «Ηλεκτρονική βία» και

την κ. Χουλιάρα ? Σιδερά, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας η οπόία παροσίασε την εισήγηση «Πού κρύβεται η βία».

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους γονείς και ελπίζουμε στη συνέχεια αυτών των εκδηλώσεων που βοηθούν στην καλή λειτουργία του σχολείου μας. Ευχαριστούμε πολύ καθώς και , που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

 


 

 ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

18/02/2014- Σήμερα τα παιδιά της Δ' τάξης πραγματοποίησαν δεντροφύτευση στο δάσος Μοσχοποδίου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Θηβών και το τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θηβαίων. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ελένη Παπαθανασίου που υποστηρίζει θετικά και με ευχαρίστηση όλες τις δραστηριότητές μας. Οι δάσκαλοι της Δ΄τάξης Αλέξανδρος Σπανογεώργος και Αικατερίνη Κατσιφή, συνόδεψαν τους μαθητές και συνεργάστηκαν με τους δασολόγους. Τη δράση συντόνισε η Διευθύντρια του σχολέιου κ. Δέσποινα Νίκα. Παρούσα στη δράση ήταν και η σχολική Σύμβουλος της 3ης ΕΠ Βοιωτίας κ Άννα Ζουγανέλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "We C.A.R.E" 

      Το έτος 2013-2014 το Β1 με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Σουλιώτη Αγορίτσα συμμετείχε στο διεθνές εξ αποστάσεως πρόγραμμα  "We C.A.R.E". Η δράση αυτή εντάσσεται στο πολυεπίπεδο πρόγραμμα πρόληψης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και παρέμβασης «ΣΥΝ-ΦΡΟΝΤΙΖΩ» («Connecting for Caring» C4C) και  διοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κ.Ε.Ε.ΣΧΟ.ΨΥ) και την Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (Ε.Σ.Ο.Σ.Ε).

     Υλοποιήθηκε  με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

     Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

           Συνεργαζόμενα με το τμήμα μας (B1) σχολεία και εκπαιδευτικοί:

  • Ελένη Αλεξοπούλου, Β΄ τάξη, Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών
  • Αδαμαντία Βαΐτση, Β΄ τάξη, 1ο  Δ.Σ. Διονύσου
  • Ευανθία Μπλιάτκα, Α΄ τάξη, 7ο  Δ.Σ Κηφισιάς

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 


 

 

                Κατά το σχολικό έτος 2013-2014, η Ε1 τάξη του σχολείου μας υλοποίησε ένα πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Φιλοσοφία για παιδιά». Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Εγώ κι εσύ μαζί!».

                Οι μαθητές, με την αρωγή της δασκάλας τους, πραγματοποίησαν μια σειρά δράσεων σχετικά με την προσφορά στο Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θήβας, που είχαν σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς και συνείδησης.

Επίσης, στο τέλος του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα από τους σχολικούς συμβούλους της 3ης και 4ης Περιφέρειας Π.Ε.Βοιωτίας, με θέμα « Πολιτειότητα ? Ενεργός πολίτης: Θεωρία και Πράξη», κατά την οποία παρουσιάστηκε το εν λόγω πρόγραμμα μαζί με την παρουσία των μαθητών μέσα από ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και οι μαθητές απέδειξαν το κοινωνικό πρόσωπο του σχολείου μας.

Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος


 Μια καταπληκτική παραγωγή των μαθητων της Β1 ταξης και της δασκάλας τους κ. Αγορίτσας Σουλιώτη. Ένα ταξίδι από το σπόρο στον πρώτο καρπό. Δείτε το βίντεο

Υποκατηγορίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ