“Γινόμαστε εξερευνητές και ανακαλύπτουμε τα μυστικά της Γης” (2)

   Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης της Ε' τάξης με τίτλο: “Γινόμαστε εξερευνητές και ανακαλύπτουμε τα μυστικά της Γης”, οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες των μαθητών. Στόχος ήταν η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών στο διδακτικό αντικείμενο της Γεωγραφίας κι η εξοικείωσή τους με τα ψηφιακά μέσα κι εργαλεία. Επιπλέον το εν λόγω σχέδιο δράσης στόχευε στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας και της συλλογικότητας μεταξύ των μαθητών των δύο τμημάτων.

   Οι μαθητές της Ε' τάξης έκαναν ένα “ταξίδι” στον Βόρειο και Νότιο πόλο προκειμένου να γνωρίσουν τις συνθήκες ζωής και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητά μας. Το “ταξίδι” αυτό ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Το ταξίδι του αυτοκράτορα”,πουσκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στη συνέχεια, οι μαθητές μέσα από πειράματα με πάγο, που πραγματοποιήθηκαν στην τάξη από τους ίδιους σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων, παρατήρησαν πώς το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης επηρεάζει τη στάθμη των θαλασσών. Η χρήση του ψηφιακού εργαλείου Time lapse της Google Earth, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να ταξιδέψουν ψηφιακά στην επιφάνεια της Γης και να παρατηρήσουν τις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή σε αυτή κατά τα τελευταία 37 έτη. Επιπλέον, οι μαθητές κατασκεύασαν μια μακέτα ηφαιστείου σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων και τον εκπαιδευτικό των Εικαστικών. Το ηφαίστειο αυτό “ενεργοποίησαν” σε δεύτερο χρόνο στον αύλειο χώρο του σχολείου με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού των Εικαστικών.

   Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά, συνεργάστηκαν ομαλά και αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις. Απέκτησαν μεγαλύτερη εξοικείωση στη χρήση των ψηφιακών μέσων και εργαλείων και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το διδακτικό αντικείμενο της Γεωγραφίας.

                                                                        Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αγγελική Γκουλιοπούλου, Αναστασία Κωνσταντινίδου, Αλεξάνδρα Παπαδάκη, Νίκος Γκίκας

IMG 9386

IMG 9385   

 

Φυσική Αγωγή :Η ώρα της χαράς!!!

Σκοπός του μαθήματος Φυσ.Αγωγής είναι να μεταδώσει στα παιδιά  την αντίληψη για ένα δια βίου υγιή, κινητικά ενεργό τρόπο ζωής.Το πρόγραμμα Φ.Α έχει ως αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα δηλ. όσα χρειάζεται να γνωρίζει,να κατανοεί και να μπορεί να εφαρμόσει το παιδί μετά την ολοκλήρωση κάθε μαθησιακής διαδικασίας. Επίσης βασίζεται στη γενική αρχή του μη αποκλεισμού και του δικαιώματος όλων των παιδιών στη μάθηση (κινητική, γνωστική, ηθική -συναισθηματική, κοινωνική). Με βάση τους προαναφερθέντες στόχους, εξελίχθηκε το μάθημα Φ.Α για το σχ.έτος2023-24. Μέσω των μαθημάτων στο σχολείο αλλά και μέσω εξωσχολικών δράσεων τα παιδιά έγιναν  " μέτοχοι" μιας γόνιμης και ευχάριστης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

- Συμμετείχαν όλοι στην Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που έλαβε μέρος στην αυλή του σχολείου με τη συμμετοχή και τοπικών αθλητικών φορέων. 
-Οι μαθητές Ε και ΣΤ συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Επίσκεψη και άθληση στο Παναθηναϊκό Καλλιμάρμαρο στάδιο. 
-Συμμετείχαν στις γιορτές Καλαθοσφαίρισης που διοργάνωσε η ΠΕ του νομού. 
-Συμμετείχαν στο σχολικό τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η ΠΕ του νομού.
- Συμμετείχαν στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Δημοτικών  Σχολείων Θήβας. 
-Ολοκλήρωσαν την σχολική χρονιά με τη γιορτή λήξης, όπου όλες οι τάξεις, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Φ.Α, παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βασισμένο στην κίνηση, στη μουσική, στους παραδοσιακούς χορούς αλλά και στην προώθηση κοινωνικών μηνυμάτων για την αλληλεγγύη, την ειρήνη,την διαφορετικότητα, το περιβάλλον. Μια ακόμη όμορφη για τη Φυσική Αγωγή χρονιά, ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Και του χρόνου!
Υπεύθυνη  εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής :
Αποστολίδου  Χρυσούλα. 
 ΜIMG 9367
IMG 9368
IMG 9369
IMG 9370
IMG 9371
IMG 9380
IMG 9381
IMG 9382

«Ήρα , η σκυλίτσα του σχολείου μας!!»

Στα πλαίσια του φετινού σχεδίου δράσης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα,στις 4 Απριλίου,οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, παρουσίασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, το οποίο είχαν υλοποιήσει το προηγούμενο διάστημα στο σχολείο με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού των Εικαστικών, κ. Γ. Το συγκεκριμένο επιδαπέδιο παιχνίδι, τύπου Φιδάκι, με ήρωες τα αδέσποτα ζωάκια, αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των μικρών μαθητών, όσο και των υπόλοιπων παρευρισκόμενων. Η δράση των μαθητών ολοκληρώθηκε με λίγα λόγια από τον αντιδήμαρχο Θήβας κ. Κ. και τον πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Θήβας κ. Σ.

   Τη δράση αυτή ακολούθησε η επίσκεψη της συγγραφέως και εικονογράφου κ. Δ. στον χώρο του σχολείου μας, όπου οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και να δημιουργήσουν στη συνέχεια το δικό τους παραμύθι. Με εφαλτήριο τις παραμυθο-κάρτες, ολοκλήρωσαν στην τάξη τη συγγραφή και την εικονογράφηση του παραμυθιού με τις δικές τους μοναδικές δημιουργίες, με ΉΡωες - ποιους άλλους φυσικά! - την σκυλίτσα μας Ήρα, τον γατούλη Βελουδένιο και την παρέα του – όλοι, πρώην αδέσποτα ζωάκια!! Τέλος, το παραμύθι αυτό με τίτλο «Η Ήρα και ο Βελουδένιος» ηχογραφήθηκε από τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής κ. Χ. με τις φωνές μαθητών της Α΄ και Β΄ Τάξης.

     Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως στην πρώτη σελίδα του βιβλίου υπάρχει κωδικός QR, ο οποίος παραπέμπει στο βίντεο «Καθημερινοί ΉΡ- ωες», δημιουργία μαθητών της προπερσινής Δ΄ Τάξης, που βραβεύτηκε στον 13ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους "Cinema… διάβασες;". Έτσι, λοιπόν, σύνθημα όλων μας των μαθητών:

Μην κλείνεις τα μάτια στα αδεσποτάκια!!

Αγκάλιασέ τα, μπορείς!!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κατσιφή Αικατερίνη,Σαχινίδου Μαρία,Αργυρούλη Μαρία,Γεωργακίδου  Άρτεμις, Μπλάζεβη Παρασκευή , Τουρναβίτη Χριστίνα

 

IMG E9372

 

 

IMG E9373

HRA 5

IMG 7853

 

 

                               

                                

     

Υποκατηγορίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ