Γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του 1821

IMG 0426 25H

 Αρχές 19ου αιώνα. Οι ιδέες του διαφωτισμού πλημμυρίζουν την Ευρώπη. Την ίδια ώρα οι Έλληνες ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα. Να αποτινάξουν το ζυγό της μακραίωνης τουρκικής σκλαβιάς. Να ξεκινήσουν τον πιο σημαντικό αγώνα του έθνους. Έναν αγώνα που οδήγησε τελικά στην ελευθερία και την εθνική ανάταση.

   Αυτόν τον αγώνα τίμησαν την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 οι μαθητές της Στ’ τάξης. Παρουσίασαν σε μία λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση την προετοιμασία του Γένους για τον μεγάλο ξεσηκωμό, μέσα από την θεατρική παράσταση “ Το Μεγάλο χρέος”. Οι μαθητές μας μετέφεραν σ’ ένα χωριό της Πελοποννήσου, την ώρα της προετοιμασίας για την έναρξη του αγώνα.

   Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από τραγούδια της επανάστασης που απέδωσαν υπέροχα τα παιδιά της χορωδίας. Τέλος, η γεμάτη εθνική περηφάνια και ανάταση στιγμή της γιορτής ήταν ο χορός του Τσάμικου, που χόρεψαν οι ντυμένοι με την εθνική μας φουστανέλα μαθητές.

   Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια ήταν διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής , καθώς οι μαθητές μας θύμισαν με τον πιο απλό τρόπο ότι η ελευθερία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο, ζωογόνο και άξιο κάθε αγώνα, προκειμένου να αποκτηθεί και να διασφαλιστεί.

                   Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Αγγελική Βούλγαρη , Σταυρούλα Παρασχή

                           Επιμέλεια κειμένου : Αγγελική ΒούλγαρηIMG 0422

IMG 0427

IMG 0433

IMG 0444

 

 

 

 

Δε φοβάμαι ...Έχω φίλους! Εσύ;

Δε φοβάμαι …έχω φίλους, εσύ;

(6 Μαρτίου , Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού )

Η ουσία του bullying περικλείεται σε φράσεις που διατύπωσαν τα ίδια τα παιδιά όταν πήραν τον λόγο για να εξηγήσουν πώς βλέπουν τον σχολικό εκφοβισμό μέσα από τα δικά τους μάτια.

- Το bullying δεν είναι μαγκιά. Είναι δειλοί όσοι το κάνουν, στην ουσία εκφοβίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

- Όσοι εκφοβίζουν, το κάνουν για να κρύψουν τα προσωπικά τους συναισθήματα.

- Έχω πρόβλημα με τα μάτια μου αλλά δεν μου αρέσει να με πειράζουν τα παιδιά γι' αυτό.

- Τα παιδιά όταν είναι ενωμένα, δεν είναι ποτέ φοβισμένα.

- Είμαστε όλοι ίσοι αλλά όλοι διαφορετικοί.

- Να απομονώσουμε εκείνους που προσπαθούν να μας φοβίσουν.

Επιλέξτε εδώ για να δείτε το videoπου δημιούργησαν τα παιδιά με τις εκπαιδευτικούς Αγορίτσα Σουλιώτη και Αθηνά Λιάκου.

IMG 0308

 

Περπατώντας στα μονοπάτια του Ηρακλή

IMG 0201

«Περπατώντας στα μονοπάτια του Ηρακλή»

Το πρώτο μας βήμα…

(Συνεργασία Ειδικού Σχολείου Θήβας και 4ου Δημ. Σχολείου Θήβας)

   Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έχουν ανάγκη από πρότυπα και η τοπική ιστορία αποτελεί την ταυτότητα και τις ρίζες μας, επιλέξαμε τον Ηρακλή ως πρωταγωνιστή της ερευνάς μας τη φετινή χρονιά. Με χαρά μας μάθαμε ότι τον ίδιο θέμα επιλέχθηκε και από το ειδικό σχολείο. Μετά από συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Σχολείου, συναποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μοιραστούμε τη διαδρομή της γνώσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο " Περπατώντας στα μονοπάτια του Ηρακλή'' έχει ως κύριο άξονα μελέτης τη ζωή και τα κατορθώματα του Ηρώα της πόλης μας. Ως αφετηρία αυτής της συνεργασίας, πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο την Πέμπτη 9 Μάρτιου 2017. Γράψαμε μικρά στιχάκια που με παιγνιώδη τρόπο αφηγούνται τους άθλους του Ηρακλή και ετοιμάσαμε ζωγραφιές και κάρτες για να τα χαρίσουμε ως δώρο στα παιδάκια του Ειδικού Σχολείο. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μας υποδέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό. . Όταν αντικρίσαμε το ζεστό χαμόγελο τους αλλά και τους δασκάλους τους, που τους φρόντιζαν με τόση στοργή κι αγάπη, νιώσαμε τόσο οικεία και άνετα . Παρουσιάσαμε τη δουλειά μας και τους χαρίσαμε τα δώρα μας. Η χαρά τους δεν περιγράφεται! Μας κέρασαν χυμό και παίξαμε όλοι μαζί με τη βοήθεια της γυμνάστριας παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης .

   Η συνάντηση μας τελείωσε με ένα μικρό διάλογο ανάμεσα τους. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας στην επόμενη δράση μας και χαμογελαστοί επιστρέψαμε στο σχολειό μας. Τα αποτελέσματα της ερευνάς μας και οι δημιουργίες μας θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο στο φεστιβάλ της '' Σφίγγας'' συμβάλλοντας στην πολιτιστική παράδοση της πόλης μας.

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σπανογεώργος Αλέξανδρος (Γ2) , Αθηνά Λιάκου(Γ1)

Κείμενο : Αθηνά Λιάκου

 

IMG 0214

ΔΗΜΟΦΙΛΗ