Στρατηγικές- Τεχνικές για την προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης

 

                 Στρατηγικές- Τεχνικές για την προαγωγή της

                         συναισθηματικής νοημοσύνης

(Βιωματικό εργαστήρι για τους γονείς της Α΄ τάξης των

               4ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Θήβας)

                                      Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

IMG 20170329 193717

Πως η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει τη ζωή μας ; Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας ή χανόμαστε στο άγχος αδιαφορώντας γι αυτά ; Τα σημερινά παιδιά εκφράζουν συναισθήματα ή κλείνονται και παλεύουν εσωτερικά με κάθε τους μικρή ανησυχία;

Η διαχείριση των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιών , η σχέση των γονιών μεταξύ τους καθώς και οι ενδοοικογενειακές κρίσεις δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα στην παιδική ψυχοσύνθεση και αναστατώνουν την παιδική και αθώα τους ψυχή χωρίς να καταφέρουν να εκδηλωθούν τις περισσότερες φορές. Η σχολική ζωή αλληλο- συμπληρώνει την καθημερινότητα και καμιά φορά ελαφρύνει ή και επιβαρύνει την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.   Γνωρίζοντας τις πολλαπλές μορφές συναισθηματικών καταστάσεων μικρών και μεγάλων και έχοντας κατά νου πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας αλλά και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των άλλων καλέσαμε στο σχολείο μας την Τετάρτη 29 Μαρτίου την κα Παγώνα Μαζιώτη εκπαιδευτικό στο 22ο Νηπιαγωγείο Χαλκίδας. Οι γονείς της Α΄ τάξης του 4ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας ενημερώθηκαν για τον ορισμό της συναισθηματικής νοημοσύνης , τα χαρακτηριστικά της καθώς και την πορεία ανάπτυξης της σε κάθε άνθρωπο. Παρουσιάστηκαν τρόποι διαχείρισης των συναισθημάτων και έγινε λόγος για την αξία της ενσυναίσθησης . Τέλος οι γονείς των παιδιών έλαβαν μέρος σε βιωματικό εργαστήρι. Εξέφρασαν συναισθήματα ενώ άκουγαν ένα μουσικό κομμάτι και αφού χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες κατέγραψαν συναισθήματα και πρότειναν λύσεις βασισμένοι σε ένα υποτιθέμενο σενάριο καθημερινή ζωή στο σπίτι . Διατύπωσαν απόψεις και απορίες και μίλησαν ανοιχτά με την κα Μαζιώτη που επιτέλεσε με ιδιαίτερο ζήλο το ρόλο της εμψυχώτριας. Τελειώνοντας αυτό που αποκομίσαμε απ΄ όλη τη διαδικασία ήταν ότι η ικανότητα να χειρίζεται ο άνθρωπος τα συναισθήματά του καθορίζουν την ευτυχία και επιτυχία στη ζωή του. Οι γονείς δε , που διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι έχουν επίγνωση των συναισθημάτων των παιδιών τους , μπορούν να δείξουν ενσυναίσθηση , να τα καθησυχάσουν και να τα καθοδηγήσουν.

Επιμέλεια κειμένου : Αθηνά Λιάκου

IMG 20170329 181118

IMG 20170329 193434

Γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του 1821

IMG 0426 25H

 Αρχές 19ου αιώνα. Οι ιδέες του διαφωτισμού πλημμυρίζουν την Ευρώπη. Την ίδια ώρα οι Έλληνες ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα. Να αποτινάξουν το ζυγό της μακραίωνης τουρκικής σκλαβιάς. Να ξεκινήσουν τον πιο σημαντικό αγώνα του έθνους. Έναν αγώνα που οδήγησε τελικά στην ελευθερία και την εθνική ανάταση.

   Αυτόν τον αγώνα τίμησαν την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 οι μαθητές της Στ’ τάξης. Παρουσίασαν σε μία λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση την προετοιμασία του Γένους για τον μεγάλο ξεσηκωμό, μέσα από την θεατρική παράσταση “ Το Μεγάλο χρέος”. Οι μαθητές μας μετέφεραν σ’ ένα χωριό της Πελοποννήσου, την ώρα της προετοιμασίας για την έναρξη του αγώνα.

   Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από τραγούδια της επανάστασης που απέδωσαν υπέροχα τα παιδιά της χορωδίας. Τέλος, η γεμάτη εθνική περηφάνια και ανάταση στιγμή της γιορτής ήταν ο χορός του Τσάμικου, που χόρεψαν οι ντυμένοι με την εθνική μας φουστανέλα μαθητές.

   Η συγκίνηση και η υπερηφάνεια ήταν διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής , καθώς οι μαθητές μας θύμισαν με τον πιο απλό τρόπο ότι η ελευθερία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο, ζωογόνο και άξιο κάθε αγώνα, προκειμένου να αποκτηθεί και να διασφαλιστεί.

                   Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Αγγελική Βούλγαρη , Σταυρούλα Παρασχή

                           Επιμέλεια κειμένου : Αγγελική ΒούλγαρηIMG 0422

IMG 0427

IMG 0433

IMG 0444

 

 

 

 

Δε φοβάμαι ...Έχω φίλους! Εσύ;

Δε φοβάμαι …έχω φίλους, εσύ;

(6 Μαρτίου , Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού )

Η ουσία του bullying περικλείεται σε φράσεις που διατύπωσαν τα ίδια τα παιδιά όταν πήραν τον λόγο για να εξηγήσουν πώς βλέπουν τον σχολικό εκφοβισμό μέσα από τα δικά τους μάτια.

- Το bullying δεν είναι μαγκιά. Είναι δειλοί όσοι το κάνουν, στην ουσία εκφοβίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

- Όσοι εκφοβίζουν, το κάνουν για να κρύψουν τα προσωπικά τους συναισθήματα.

- Έχω πρόβλημα με τα μάτια μου αλλά δεν μου αρέσει να με πειράζουν τα παιδιά γι' αυτό.

- Τα παιδιά όταν είναι ενωμένα, δεν είναι ποτέ φοβισμένα.

- Είμαστε όλοι ίσοι αλλά όλοι διαφορετικοί.

- Να απομονώσουμε εκείνους που προσπαθούν να μας φοβίσουν.

Επιλέξτε εδώ για να δείτε το videoπου δημιούργησαν τα παιδιά με τις εκπαιδευτικούς Αγορίτσα Σουλιώτη και Αθηνά Λιάκου.

IMG 0308

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ