Βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς

Η ενδοσχολική βία ή ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο της σχολικής κοινότητας με δυσάρεστες συνέπειες. Η 6η Μάρτιου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τη Δευτέρα στις 29 Φεβρουαρίου 2016 διοργανώθηκε ένα ενδιαφέρον βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς στο 4ο Δημοτικό σχολείο Θήβας. Ο συγγραφέας του βιβλίου "Ο αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;'' Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσίασε με μοναδικό τρόπο την ιστορία του βιβλίου και έδειξε πως το δημιουργικό παιχνίδι , τα συναισθήματα, η δημιουργική γραφή , το παιχνίδι ρόλων γίνονται απαραίτητα εργαλεία στα χέρια του εκπαιδευτικού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η σχολική σύμβουλος κυρία Άννα Ζουγανέλη και η Πρόεδρος του Κύκλου του Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου κυρία Βασιλική Νίκα . Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προσεγγίσει το θέμα της βίας με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συμμετοχή τους σε θεατρικά δρώμενα προσπάθησαν να μπουν στη θέση του άλλου, δοκιμάζοντας τους ρόλους του θύματος , του παρατηρητή αλλά και του θύτη. Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης είναι αυτή που θα οδηγήσει και τους μικρούς μαθητές αλλά και όλους στην αλληλεγγύη ως πράξη ζωής, ωθώντας τους να απορρίπτουν πράξεις αποκλεισμού, μέσα από την κατανόηση του ''άλλου''. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές, όχι στις ομοιότητες.

 Κείμενο: Αθηνάς Λιάκου (δασκάλας της Ε2΄τάξης)

9789601665276 1000 1135630

IMG 20160229 182928 2

IMG 20160229 190837 4

 

IMG 20160229 185153 3

ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία»

logotypoΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία» : 2016-02-24 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 Πράξεις: «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία» Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 & 3 ως υποψήφιες για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο «Ένταξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία – Τάξεις Υποδοχής» Άξονες Προτεραιότητας 6, 8 & 9 Οι Πράξεις αποσκοπούν στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών τους και να παραμείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους. Κεντρικός πυλώνας των Πράξεων είναι η ομαλή και αποτελεσματική ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα, ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας και κοινωνικής ιδιαιτερότητας (ιδίως των μαθητών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – ΕΚΟ), με τη χρήση ειδικής διδακτικής υποστήριξης. Για την ενίσχυση των ανωτέρω παρεμβάσεων οι Πράξεις περιλαμβάνουν συνολικά τις ακόλουθες δράσεις: ΔΡΑΣΗ 1: Εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού όσων δημοτικών σχολείων εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης ΕΚΟ με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ70 Η δράση αφορά στον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού δυναμικού όσων δημοτικών σχολείων εμφανίζουν ανάγκη για υποστήριξη της ένταξης αλλοδαπών και μεταναστών μαθητών καθώς και μαθητών από άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (όπως ρομά) με εκπαιδευτικούς που δύνανται να υποστηρίξουν την υποδοχή και ένταξη των μικρών μαθητών στο ελληνικό σχολείο (οριζόντια παρέμβαση σε δημοτικά σχολεία που εμφανίζουν σχετικούς πληθυσμούς μαθητών). Στόχος είναι η επίτευξη πιο αποτελεσματικής, συμμετοχικής και ενεργητικής ένταξης και προσαρμογής των μαθητών αυτών (αλλοδαπών και μεταναστών μαθητών καθώς και μαθητών από άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ρομά) στο εκπαιδευτικό σύστημα και η αποφυγή της απομόνωσης και της περιθωριοποίησής τους. ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας» Η δράση αυτή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών δημοσιότητας και προβολής που είναι απαραίτητες τόσο για την προβολή του αντικειμένου του έργου αλλά και για την προβολή των Πράξεων, ως συγχρηματοδοτούμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΠΡΩΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!!!

IMG 6680

Τα Χριστούγεννα κρύβουν μια μαγεία με πολλά φανερά και κρυφά νοήματα. Είναι η πιο κατάλληλη εποχή να αναζητήσουμε τα συναισθήματα μας και να βρούμε περισσότερο δημιουργικό χρόνο για τα παιδιά μας. Γινόμαστε και εμείς παιδιά και απολαμβάνουμε τη μαγεία των γιορτών. Όλοι μαζί γιορτάζουμε τον ερχομό των Χριστουγέννων με μια λιτή γιορτή που πρωταγωνιστές της είναι τα παιδιά. Την Δευτέρα στις 21 Δεκεμβρίου το 4ο Δημοτικό Σχολείο άνοιξε τις πόρτες του και υποδεχθήκαμε τους γονείς για να γιορτάσουμε και να ευχηθούμε όλοι μαζί για τη νέα χρονιά. Ο μικρός πρίγκιπας, τα καλικαντζαράκια, οι νιφάδες, τα αστεράκια , οι μάγοι ζωντάνεψαν στη σκηνή και μας χάρισαν ένα εξαιρετικό θέαμα ! Η μουσική και τα κάλαντα μας ταξίδεψαν και μας έβαλαν στο εορταστικό κλίμα!

Μοναδική ευχή μας: Yγεία και Aγάπη για όλο τον κόσμο !

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χρύσα Δρίτσα, Βάσω Παπαλίτσα, Χριστίνα Κελέση , Κατερίνα Κατσιφή, Δέσποινα Ρουμπιέ, Μαίρη Ασλανίδου, Γλυκερία Στάγια, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Ιωάννης Γκότσης.

Τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές για το παζάρι μας επιμελήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου μας , καθώς επίσης το όμορφο video  που δημιούργησε για την ιστοσελίδα μας  η εκπαιδευτικός Αθηνά Λιάκου.(πατήστε ΕΔΩ για το βίντεο)

img 6690

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ