Σχ. έτος 2015-16

"ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

pol1

Ξημερώματα 17ης Νοεμβρίου 1973 ...μια ημερομηνία που χάραξε τις σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας και τυπώθηκε στις συνειδήσεις πολλών από μας ως σύμβολο αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης και τυραννίας. Φέτος συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη νύχτα εκείνη που επιβεβαιώνει πόση δύναμη έχει ένας λαός και πόσο μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα που βιώνει όταν αληθινά το θέλει.

Την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου το σχολείο μας τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου με μια λιτή αλλά γεμάτη συναίσθημα εκδήλωση. Τη διοργάνωση ανέλαβαν τα παιδία της Ε τάξης. Παρουσίασαν ένα θεατρικό με τίτλο ''Το Καφενείο η Ελλάς''. Δόθηκε έμφαση στον αφηγηματικό λόγο αλλά και στην εκτέλεση και την ερμηνεία τραγουδιών.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αγγελική Βούλγαρη, Αθηνά Λιάκου, Γλυκερία Στάγια, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, Ιωάννης Γκότσης

pol6

pol2

pol4

 

 

Βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς

Η ενδοσχολική βία ή ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο της σχολικής κοινότητας με δυσάρεστες συνέπειες. Η 6η Μάρτιου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τη Δευτέρα στις 29 Φεβρουαρίου 2016 διοργανώθηκε ένα ενδιαφέρον βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς στο 4ο Δημοτικό σχολείο Θήβας. Ο συγγραφέας του βιβλίου "Ο αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;'' Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσίασε με μοναδικό τρόπο την ιστορία του βιβλίου και έδειξε πως το δημιουργικό παιχνίδι , τα συναισθήματα, η δημιουργική γραφή , το παιχνίδι ρόλων γίνονται απαραίτητα εργαλεία στα χέρια του εκπαιδευτικού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η σχολική σύμβουλος κυρία Άννα Ζουγανέλη και η Πρόεδρος του Κύκλου του Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου κυρία Βασιλική Νίκα . Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προσεγγίσει το θέμα της βίας με τρόπο βιωματικό και διαδραστικό. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συμμετοχή τους σε θεατρικά δρώμενα προσπάθησαν να μπουν στη θέση του άλλου, δοκιμάζοντας τους ρόλους του θύματος , του παρατηρητή αλλά και του θύτη. Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης είναι αυτή που θα οδηγήσει και τους μικρούς μαθητές αλλά και όλους στην αλληλεγγύη ως πράξη ζωής, ωθώντας τους να απορρίπτουν πράξεις αποκλεισμού, μέσα από την κατανόηση του ''άλλου''. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές, όχι στις ομοιότητες.

 Κείμενο: Αθηνάς Λιάκου (δασκάλας της Ε2΄τάξης)

9789601665276 1000 1135630

IMG 20160229 182928 2

IMG 20160229 190837 4

 

IMG 20160229 185153 3

Ένα διαφορετικό μάθημα!

Ο    Οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας ,την Τετάρτη 23 Μαρτίου , με τον Τριγωνοψαρούλη και τον δημιουργό του , Βαγγέλη Ηλιόπουλο προσέγγισαν τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στην ταυτότητα του άλλου με τα τραγούδια , τις ζωγραφιές και τις χορευτικές τους φιγούρες.«Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Μαθαίνουμε Παρέα” που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Λάτση.

 

 

 

 

img 20160323 085346

mazi

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ